لوزه ها دو غده کوچک لنفاوی هستند که در دو طرف پپشت گلو قرار دارند و به عنوان یک مکانیسم دفاعی ، عمل کرده و به جلوگیری از عفونت بدن کمک می کنند و بدین منظور ، گلبول های سفید را در خود جای می دهند ؛ دوره های مکرر التهاب لوزه ، می تواند دلیلی برای جراحـی لوزه باشد. دکتر نادر موسوی ، بهترین جراح و متخصص گوش و حلق و بینی گچساران ، می تواند به شما در درمان این عارضه کمک کند.

 

جراحی لوزه - دکتر نادر موسوی

 

البته گاهی اوقات خود لوزه ها نیز آلوده می شوند ، هنگامی که لوزه ها آلوده شوند ، بیماری لوزه اتفاق می افتد. جراحـي لوزه ، همچنین می تواند درمانی برای مشکلات تنفسی ؛ مانند خروپف شدید و آپنه خواب ، خونریزی لوزه و سرطان باشد.

التهاب لوزه چیست ؟

التهاب لوزه، نوعی عفونت لوزه است که می تواند باعث ایجاد تورم در لوزه و گلودرد شود. التهاب ؛ معمولا به دلیل عفونت ویروسی یا به ندرت عفونت باکتریایی ایجاد می شود و یک بیماری شایع در کودکان ، نوجوانان و جوانان محسوب می شود. این التهاب در هر سنی ممکن است رخ دهد و یک بیماری شایع در دوران کودکی است. اما در صورتی که شدید شود و پزشک تشخیص دهد نیاز از تا جراحی لوزه صورت پذیرد. این بیماری مسری است و می تواند توسط انواع ویروس ها و باکتری های متداول ایجاد شود ، مانند باکتری های استرپتوکوک ، که باعث گلودرد می شود. التهاب لوزه ناشی از استرپتوکوک گلو ، در صورت عدم درمان می تواند منجر به عوارض جدی شود.

 

جراحی لوزه - دکتر نادر موسوی

علائم التهاب لوزه

  • گلودرد
  • تورم لوزه ها
  • تب
  • لرز
  • گوش درد
  • سردرد
  • بوی بد دهان
  • تب بیش از 38 درجه سانتیگراد
  • دشواری یا درد هنگام بلعیدن
  • حساسیت فک و گردن از غدد لنفاوی متورم
  • لوزه هایی که قرمز و متورم به نظر می رسند
  • لوزه هایی که لکه های سفید یا زرد دارند

در كودكان نیز ممكن است افزایش تحریک پذیری ، اشتهای ضعیف یا ریزش بیش از حد را مشاهده کنید.

سن مناسب انجام عمل لوزه

التهاب لوزه ها در کودکان بیشتر از بزرگسالان است. با این حال ، افراد در صورتی که در لوزه های خود مشکل داشته باشند ؛ می توانند در هر سنی جراحی لوزه را انجام دهند.

چه عواملی باعث التهاب لوزه می شوند ؟

بیشتر موارد التهاب لوزه در اثر عفونت ویروسی ایجاد می شود ، مانند ویروس هایی که باعث سرماخوردگی یا ویروس آنفلوانزا می شوند. برخی موارد نیز می تواند ناشی از عفونت باکتریایی باشد. این نوع عفونت ها به راحتی سرایت می کنند ، بنابراین مهم است از انتقال عفونت به دیگران توسط افراد جلوگیری کنید.

عوارض التهاب لوزه ها

در برخی از مواقع پس از عفونت های مکرر ، لوزه ها بیش از حد بزرگ می شوند یا به طور طبیعی بزرگ هستند. بزرگی لوزه می تواند باعث شود در روند تنفس فرد در زمان بیداری و استراحت و همچنین در زمان بلیعدن غذا اختلال و مشکلات جدی را ایجاد نماید.

 

جراحی لوزه - دکتر نادر موسوی

درمان التهاب لوزه

هیچ درمان خاصی برای التهاب لوزه وجود ندارد ، اما می توانید علائم را با موارد زیر کاهش دهید :

  • مصرف پاراستامول یا ایبوپروفن برای کمک به تسکین درد
  • نوشیدن مایعات فراوان
  • استراحت فراوان

اگر نتایج آزمایش نشان دهد التهاب لوزه در اثر عفونت باکتریایی ایجاد شده است ، ممکن است یک دوره کوتاه آنتی بیوتیک خوراکی تجویز شود. اگر آنتی بیوتیک های خوراکی در درمان التهاب لوزه باکتریایی موثر نباشند ، ممکن است آنتی بیوتیک های داخل وریدی ( تزریق مستقیم از طریق ورید ) تجویز شود.

التهاب لوزه مزمن

در بیشتر موارد ، التهاب لوزه پس از یک هفته بهبود می یابد. با این حال ، تعداد کمی از کودکان و بزرگسالان به مدت طولانی به التهاب لوزه مبتلا می شوند یا این که بطور مداوم عود می کند که التهاب لوزه مزمن شناخته شده است و ممکن است نیاز به جراحی باشد. جراحی لوزه معمولاً فقط در موارد زیر توصیه می شود :

  • چندین دوره شدید طولانی مدت التهاب لوزه داشته اید.
  • فعالیت های عادی شما مختل شده است.

چه افرادی به عمل جراحی لوزه نیاز دارند ؟

التهاب لوزه و نیاز به جراحی لوزه در کودکان بیشتر از بزرگسالان است. با این حال ، افراد در هر سنی می توانند در لوزه خود مشکل داشته و نیاز به جراحی داشته باشند. یک مورد التهاب لوزه برای تأیید عمل لوزه کافی نیست. جراحي لوزه می تواند سایر مشکلات پزشکی را نیز درمان کند از جمله :

  • مشکلات تنفسی مربوط به تورم لوزه ها
  • خروپف مکرر و بلند
  • تنفس در هنگام خواب یا آپنه خواب
  • خونریزی لوزه
  • سرطان لوزه

 

جراحی لوزه - دکتر نادر موسوی

علت انجام جراحـی لوزه

دلایل مختلفی برای انجام جراحی وجود دارد. مشکل تنفس در خواب و عفونت گلو همراه با التهاب لوزه ؛ دو دلیل شایع جراحـی لوزه است. پزشک ممکن است به یکی از دلایل زیر عمل لوزه را پیشنهاد کند :

  1. لوزه های بزرگ شده و مشکل تنفس در شب : لوزه های متورم می توانند باعث خروپف و توقف تنفس کوتاه در خواب ، بیماری آپنه انسدادی خواب شوند.
  2. عفونت های مکرر : ابتلا به عفونت به دفعات در سال تعریف می شود. عفونت می تواند هفت بار یا بیشتر در سال بروز کند.

اگر شما یا فرزندتان بیش از دو روز گلودرد داشته اید ، مشکل تنفسی یا درد در بلعیدن دارید ، احساس مریضی یا ضعف شدید می کنید ، حتما با پزشک خود تماس بگیرید.

روش های جراحـی لوزه

به طور کلی جراحی لوزه در گچساران ، می تواند تحت بیهوشی عمومی انجام پذیرد ؛ لازم به ذکر است که این عمل جراحی ، معمولا 20 تا 30 دقیقه طول به طول می انجامد. در زیر به رایج ترین روش های جراحی برای بیرون آوردن لوزه ها ذکر شده است :

  • الکتروکوتر : در این روش از گرما برای برداشتن لوزه ها و جلوگیری از هرگونه خونریزی استفاده می شود.
  • تشریح چاقوی سرد : لوزه ها را با چاقوی جراحی برمی دارند. سپس خونریزی با بخیه یا الکتروکوتر ( گرمای شدید ) متوقف می شود.
  • چاقوی جراحی هارمونیک : در این روش از ارتعاشات فراصوت برای برداشتن لوزه و قطع خونریزی به طور همزمان استفاده می شود.

تکنیک های دیگر شامل فرسایش فرکانس رادیویی ، لیزر دی اکسید کربن و میکروبیدر می باشند که در راستای بیرون آوردن لوزه ها استفاده می شوند.

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم ؟

التهاب لوزه معمولاً یک بیماری جدی نیست. فقط در مواردی که علائم وجود دارد باید به پزشک مراجعه کنید :

  • بیش از چهار روز ادامه داشته و هیچ نشانه ای از بهبود دیده نشود.
  • در هنگام خوردن یا نوشیدن یا مشکل تنفسی ایجاد کند.

دکتر نادر موسوی ، بهترین جراح و متخصص گوش و حلق و بینی در گچساران ، ابتدا گلو را معاینه می کند و در مورد علائم از شما می پرسد. لازم به ذکر است که در صورت ضرورت ؛ می توان برای تأیید تشخیص ، سواب گلو انجام داد.

آماده شدن برای جراحی لوزه

  • دو هفته قبل از جراحی باید مصرف داروهای ضد التهاب را متوقف کنید. این نوع دارو شامل آسپرین ، ایبوپروفن و ناپروکسن است. این نوع داروها می توانند خطر خونریزی را در حین و بعد از جراحی افزایش دهند.
  • شما باید داروها ، گیاهان و ویتامین هایی که مصرف می کنید را به پزشک اطلاع دهید.
  • شب قبل از عمل ، باید شام سبکی بخورید و در روز عمل ناشتا باشید. این بدان معنی است که شما نباید نوشیدنی یا غذا بخورید ؛ زیرا معده خالی ، خطر حالت تهوع ناشی از بیهوشی را کاهش می دهد.
  • برنامه ریزی کنید یک همراه در بیمارستان و پس از ترخیص تا چند روز اول بعد از جراحی لوزه به شما کمک کند.
  • بیشتر افراد حدود یک هفته از محل کار یا مدرسه مرخصی خواهند داشت.

 

جراحی لوزه - دکتر موسوی

دوره ریکاوری پس از جراحی لوزه

پس از انجام جراحی ممکن است افراد در دوره نقاهت خود ، خصوصا طی سه روز اول بعد از انجام عمل در گلو ، نواحی فک ، گوش ها ، گردن و سایر مناطق صورت خود درد اندکی را تجربه کنند. البته ممکن است این درد در برخی از افراد شدید تر باشد که در این شرایط بهترین متخصص گوش و حلق و بینی گچساران ، مسکن های را تجویز می کند که فرد باید قبل از اینکه درد تشدید پیدا کند آن را مصرف نماید. علاوه بر آن بیمار باید توجه داشته باشد که در این سه روز به خوبی استراحت کند. چرا که بدن طی انجام این عمل انرژی بسیار زیادی را از دست داده است ، استراحت کردن باعث می شود بدن انرژی از دست رفته خود را تامین کند و سرعت تر بهبودی حاصل شود. برخی از افراد در این دوره از خر خر کردن های شبانه یا در زمان استراحت رنج می برند ، در این رابطه باید گفت که این مشکل در چند هفته ابتدایی کاملا طبیعی بوده و به مرور زمان از بین می رود. در دوره نقاهت توصیه می شود به خوبی نکات مراقبت های بعد از جراحی لوزه که در ادامه گفته شده است را انجام دهید تا در این زمان مشکل جدی و حادی به وجود نیاید.

مراقبت های بعد از جراحـی لوزه

بهبودی بعد از عمل لوزه ، می تواند برای هر فرد متفاوت باشد.

  • مواجهه با درد بعد از جراحـی ، امری شایع است و ممکن است 3 تا 4 روز پس از جراحی افزایش یابد.
  • میزان درد ، غالبا صبح ها بیشتر است و به طور کلی ممکن است تا 2 هفته طول بکشد.
  • باید حداقل یک هفته بعد از عمل لوزه در گچساران ، در خانه استراحت کنید و فعالیت خود را برای 2 هفته محدود کنید.
  • بعد از عمل لوزه ، کلید بهبودی نوشیدن مایعات کافی است.
  • تا یک هفته بعد از انجام پروسه، غذاهای نرم یا خنک مثل بستنی ، اسموتی ، ماست ، پودینگ ، آبگوشت ، پوره سیب زمینی و تخم مرغ همزده نیز توصیه می شود.
  • چنانچه بعد از مصرف دارو یا یک روز بعد از جراحی با مشکل در تنفس ، تب ، استفراغ یا گلودرد حتی در صورت مصرف داروی مسکن ؛ باید سریعا با پزشک خود تماس بگیرید.
  • بعد از جراحـی لوزه در کودکان ، باید مراقب باشید که کودک تان به سرماخوردگی ، گلودرد و عفونت گلو مبتلا نشود.

در آخر لازم به ذکر است که اگرچه لوزه ها بخشی از سیستم ایمنی بدن می باشند ، اما از بین بردن آن ها بر توانایی بدن در مبارزه با عفونت ها تأثیری ندارد ؛ چرا که سیستم ایمنی بدن ، راه های زیادی برای مبارزه با میکروب ها دارد.

نکته بسیار مهم

اگر طی این دوره دچار تب شدید یا خونریزی از دهان یا بینی ، استفراغ خونی پس از گذشت چندین روز شدید یا در قسمت گردن خود درد شدیدی را احساس کردید ، بهتر است سریعا با بهترین دکتر گوش و حلق و بینی در گچساران ، تماس بگیرید.

آیا جراحی لوزه روی صدا تاثیر دارد ؟

لوزه ها در 5 سال ابتدایی زندگی بیشترین نقش را دارند و بعد از آن نقش لوزه ها کاهش پیدا می کند و با گذشت زمان کوچکتر می شوند. اما اینگونه نیست که در بزرگسالی لوزه وجود نداشته باشد ، چه بسا افراد زیادی که در بزرگسالی نیز مجبور به جراحی لوزه می شوند. ممکن است برخی افراد گمان کنند عمل لوزه به دلیل اینکه با فضای حنجره ارتباطی ندارد ، نمی تواند در صدا تغییری ایجاد کند. در صورتی که این جراحی با تاثیر بر فضای حلق و پشت بینی بر روی طنین صدا و رزونانس به شدت تاثیر می گذارد و بعد از عمل ، موجب تغییر صدا می شود.

لوزه سوم چیست ؟

در بالای کام نرم و سقف حلق ، یک بافت شبیه لوزه های دیگر قرار گرفته که لوزه سوم نام دارد. بزرگی این لوزه می تواند موجب اختلال رشد صورت ، تنگی نفس ، عوارض ریوی و قلبی ، سینوزیت مزمن و همچنین عفونت مکرر گوش شود. در این چنین شرایطی توصیه می شود لوزه سوم با عمل جراحی توسط بهترین جراح و متخصص گوش و حلق و بینی ، برداشته شود.

نحوه جراحی لوزه

این جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام می شود و در طول جراحی لوزه ، به صورت مداوم ضربان قلب بیمار توسط پالس اکسیمر و مانیتور ، تحت کنترل قرار می گیرد. برای درمان این عارضه ، جراح آدنوئید یا لوزه را بیرون آورده و روی آن کار می کند به این صورت برش خارجی و جراحتی روی پوست فرد ایجاد نخواهد شد و تمامی مراحل جراحی 60 دقیقه زمان می برد.

مزایای جراحی لوزه در بزرگسالان و کودکان

از جمله مزایای جراحی لوزه در بزرگسالان و کودکان به موارد زیر می توان اشاره کرد :

  • آبریزش بینی کاهش پیدا می کند.
  • وضعیت تنفسی در خواب و بیداری بهبود پیدا می کند.
  • اختلالات خواب از بین می رود.
  • بوی بد دهان برطرف می شود.
  • صحبت کردن و تلفظ کلمات بهبود پیدا می کند.
  • افرادی که تحت عمل لوزه قرار می گیرند ، در آینده به عفونت گلو کمتر دچار می شوند.

عوارض و خطرات جراحی لوزه

  • خونریزی یا دیدن لکه های خونی تیره در بزاق بیمار از مواردی است که بعد از عمل جراحی لوزه ممکن است مشاهده شود که جای نگرانی ندارد اما اگر خون روشن مشاهده شود ، لازم است برای بررسی بیشتر به پزشک اطلاع داده شود.
  • در صورتی که بیمار تب بالای 38.5 درجه داشته باشد ، لازم است پزشک را در جریان بگذارید.
  • در صورتی که به سردرد ، ضعف ، سرگیجه و یا کاهش ادرار و احساس تشنگی شدید و سبکی سر دچار شدید ، باید به پزشک مراجعه کنید که این امر اغلب به دلیل کم آبی بدن در بزرگسالان اتفاق می افتد. کودکان علائمی مثل گریه بدون اشک ، دفع کمتر از 2 یا 3 بار در روز را تجربه می کنند.
  • در طول 7 الی 10 روز اول بعد از عمل لوزه ، تنفس پر سرو صدا و یا خروپف رایج است ، اما اگر بیمار مشکلات شدید تنفسی داشت لازم است به سرعت به پزشک مراجعه نماید.